Nawozy naturalne i sztuczne. Czym się od siebie różnią i jakich korzyści dostarczają naszym uprawom?
Rolnicy i sadownicy muszą regularnie dbać o nawożenie gleby. Mogą to zrobić poprzez zastosowanie nawozów naturalnych lub sztucznych. Czym te substancje się od siebie różnią? Na jakie pozytywne efekty ich stosowania możemy liczyć?

Nawozy naturalne – charakterystyka i korzyści płynące z ich stosowania
Nawozy tworzy się z odpowiednio przerobionych odpadów warzywnych. Stosuje się je w uprawach ogrodowych, sadowniczych i przydomowych. Zawierają podstawowe składniki pokarmowe i materię organiczną. Służą do przygotowania podłoża i są ważnym czynnikiem sprzyjającym obfitości plonów. Nawozy naturalne stanowią również aktywator podłoża, mający pozytywny wpływ na jego strukturę.
Tego typu nawozy rolnicze działają dwuetapowo: uwalniają azot i dostarczają substancji. pokarmowych, które rośliny pobierają poprzez system korzeniowy. Istnieją różne rodzaje nawozów naturalnych. Łączy je jedno: wszystkie są pochodzenia roślinnego, dlatego też są w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Nawożenie gleby zazwyczaj przeprowadzamy wiosną lub jesienią. Wśród najpopularniejszych nawozów naturalnych należy wymienić obornik i wapno. Należy pamiętać, że po nawożeniu obornikiem pola czy ogrodu nie stosujemy już wapna. Jeśli to zrobimy, gleba utraci spore zapasy azotu.
Nawozy sztuczne (mineralne)
Drugą zasadniczą grupą nawozów są nawozy sztuczne, zwane też mineralnymi. Ich zadaniem, analogicznie jak w przypadku nawozów naturalnych, jest dostarczenie cennych składników pokarmowych do gleby i wsparcie wzrostu upraw, m.in. pszenicy, buraków czy pomidorów. Nawozy mineralne mogą być jedno- lub wieloskładnikowe. Mogą zawierać azot, fosfor, potas, ale także magnez i wapń, a także biostymulatory. Substancje te wspierają funkcjonowanie roślin, jednak należy zwracać szczególną uwagę na ich dawkowanie, gdy łatwo można z nimi przesadzić.
Zalety płynące ze stosowania nawozów naturalnych i sztucznych
Stosowanie nawozów naturalnych i sztucznych wpływa na czynniki takie jak:
1. użyźnienie i odkwaszenie gleby w ogrodzie;
2. stymulacja systemu korzeniowego roślin;
3. wzrost ilości białka, cukrów i soli mineralnych w uprawach;
4. przywrócenie równowagi chemicznej gleby;
5. zwiększenie biomasy roślin uprawnych;
6. wsparcie prawidłowego wzrostu w całym okresie wegetacyjnym.
Warto wiedzieć, że w sklepach dostępne są również nawozy organiczno-mineralne, zawierające zarówno przerobione odpady warzywne, jak i składniki mineralne.
Różnego rodzaju nawozy naturalne i sztuczne, które można wykorzystać w uprawach rolnych, ogrodowych, sadowniczych i przydomowych można kupić w sklepie z nawozami.
Artykuł sponsorowany