Kukurydza to bardzo wydajna roślina paszowa, dzięki czemu gatunek ten znalazł wielu zwolenników. Jednak by plony były możliwie...
Jak pokazują coroczne dane statystyczne jedną z głównych przyczyn wypadków podczas pracy na wsi nadal pozostaje alkohol. Niestety nadal...
Borówka amerykańska uprawiana na terenie Polski jest krzewem wymagającym zaangażowania ze strony sadownika. Nawet w przypadku często...
Kampania Nowa jakość w drobiarstwie odnosi sukces wśród konsumentów i producentów. Następstwem rosnącego zainteresowania artykułami, objętymi Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności, jest rozszerzenie asortymentu wyrobów certyfikowanych znakiem jakości QAFP o nowe rodzaje produktów.
W 2013 roku wzrósł popyt na mięso drobiowe z certyfikatem Quality Assurance for Food Products. Do odbiorców trafiło więcej produktów oznaczonych znakiem jakości QAFP, którym do tej pory objęte były: kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej. Zwiększyła się także liczba firm, które przystąpiły do produkcji drobiu w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności.
W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie wyrobami certyfikowanymi wśród konsumentów oraz producentów, pod koniec ubiegłego roku nowe kategorie produktów drobiarskich zostały objęte Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności. Zmiany dotyczą wyrobów z kurczaka i indyka: oprócz kulinarnego mięsa z piersi tych ptaków, znak QAFP przysługuje teraz także ich tuszkom i elementom. Grupa certyfikowanych produktów rozszerzyła się tym samym o: tuszki, piersi całe lub dzielone ze skórą i z kością oraz piersi ze skórą i bez kości, ćwiartki, nogę, udo, podudzie, skrzydło całe i dzielone oraz o mięso z piersi, nogi, uda, podudzia i skrzydła.
Z uwagi na wprowadzenie do systemu QAFP nowych kategorii wyrobów drobiarskich, jego oficjalna nazwa została zaktualizowana i brzmi obecnie: System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP). Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej.
Celem powstania certyfikatu Quality Assurance for Food Products jest wprowadzenie nowej jakości w proces produkcji mięsa drobiowego. Szczegółowe wytyczne, określające sposób żywienia ptactwa, dbałość o higienę i bezpieczeństwo, a także troska o dobrostan zwierząt i środowisko naturalne stanowią główne zasady systemu QAFP. Ich przestrzeganie jest systematycznie monitorowane na każdym etapie produkcji.